Ingyenes szállítás 11.000 Ft felett magyarország területére

Fekete fogak a gésák birodalmában – az ohaguro ősi hagyománya

Szerinted szépek a fekete fogak? A XXI. században azt feltételezzük, hogy ha valakinek feketék a fogai, akkor nem ápolja őket az illető megfelelően, a fogai rosszak, szuvasak. Ám az ősi Japánban a fekete fogakat különösen szépnek tartották. A fogfeketítés, vagyis az ohaguro hagyománya kb. a 2-5. századig vezethető vissza. De mi is ez a titokzatos hagyomány és miért szerették annyira a japán gésák? Cikkünkben most elmeséljük.
ohaguro

Ha azt mondjuk képzelj el egy mosolyt, mi jut eszedbe azonnal? Valószínűleg felfelé görbülő, elnyíló ajkak, amelyek ragyogóan fehér és makulátlan fogakat mutatnak. Olyat, amilyet a fogkrémreklámokban látunk – vagy amilyeneket a Karbonoir természetes aktív szénpor felhasználói küldenek nekünk. Megdöbbennél, ha a várt fehér fogak valójában… koromfeketék lennének?

AZ OHAGURO HAGYOMÁNYA

Azok, akik tanulmányozták már Japán kultúráját és szokásait, talán hallottak már a múlt idők koromfekete gésa-mosolyáról, az ohaguro-ról. Az ősi Japánban a megfeketedett fogakat csábítónak és gyönyörűnek tartották, és a gyakorlat évszázadokon keresztül folytatódott a 18 év feletti nők szexuális érettségének bizonyítására. 

A nyugati emberek félreértették a szokást, azt gondolták, hogy az a nők eltorzítására szolgál, hogy megőrizhessék férjük iránti hűségüket.

A történelem során az ohagurót elég sok heyütt említették. Például a híres Genji Monogatari-ban (Gendzsi Szerelmei), amely a japán irodalom egyik klasszikus alkotása, s melyet a Heian-kor csúcsán, a 11. század elején írt Muraszaki Sikibu japán úrnő, s a világ első regényeként tartják számon. A fogfeketítés művészete különféle tündér- és népmesékben is megjelenik, s egy ideig előkelő helyet foglalt el Japán történelmében.

ohaguro hagyománya festményen

SZENVEDÉS A SZÉPSÉGÉRT?

Fiatal Tonkin feketére festett fogakkal, kb. 1905 körül

A fogak befeketítésének szokása kb. a 12. század során kezdett széles körben elterjedni. A 794-től 1185-ig tartó Heian-korszakban többnyire a nemesek és az arisztokraták alkalmazták, és nem csak a nők, hanem a férfiak és a szamurájok is befestették a fogaikat. Az 1603-tól 1868-ig tartó Edo-korszakban főleg a gazdag, házas nők gyakorolták a szokást. 1870-ben a Meiji-kormány betiltotta az ohaguro gyakorlását.

Hogy miért terjedt el ilyen széles körben a hagyomány?
Talán mert a japán szem számára a fekete fogak gyönyörűek voltak, olyanok, akár valamilyen fényes, feketére lakkozott áru. Sima, tökéletes és foltmentes. A fekete fogak a szexuális érettség jelei voltak, és a szamurájoktól a farmerekig minden nő feketére festette a fogát a férjhezmenetelekor.

Abban az időben a nők, és különösen a gésák fehér krétaporral készült sminket viseltek. Éjszaka, gyertyafénynél, amikor a nők arca varázslatosan megcsillant, a festetlen fogak kellemetlen sárgának tűntek volna a ragyogóan fehér arcbőrhöz képest.

 A fekete festék segített elrejteni a fogakat, és különösen hasznos volt olyan esetekben, amikor azok nem voltak a legjobb formában.

Állítólag erősítette is a fogakat, és megvédte az embert az olyan fogászati problémáktól, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek.

hogyan festették feketére a fogaikat?

Ehhez vasalapú festéket kellett inni, amelyet kanemizu néven ismertek.

A vasat ecetben feloldották, és a kapott oldatot teaporral egyesítették. Mi nem valószínű, hogy meg tudnánk inni.
A festék íze nem volt kellemes, ezért fűszereket, például fahéjat, szegfűszeget és ánizst adtak hozzá, hogy az íze kicsit kevésbé legyen visszataszító.

A fogak nem maradtak tartósan feketék, hacsak a festék alkalmazását naponta vagy néhány naponta meg nem ismételték.

Amikor Perry hajóskapitány 1853. július 8-án Japánba érkezett, feltehetőleg egyáltalán nem találkozott nővel. Ha így lett volna, akkor láthatta volna, hogy minden férjezett nőnek feketék a fogai.

Mikor Ernest Satow brit diplomata 1861-ben, 18 évesen Japánba érkezett, egy napon besurrant egy oszakai gésaházba, miután olyan sok mindent hallott a csodálatos gésákról. Ám rendkívüli sokk érte. A nők kétségtelenül csinosak voltak, viszont nem számított ilyen rettenetes, fekete fogakra és fehérre festett arcokra.

Hogy ne csak a nőket említsük: amikor Algernon Mitford, egy másik brit diplomata, a híres Mitford nővérek nagyapja 1868-ban a 16 éves Meiji császárral találkozott, a császárnak le volt borotválta a szemöldöke, a fogai pedig feketék voltak.

A fogfeketítés gyakorlata végül annyira megszokottá vált, hogy amikor Haruko császárné 1873-ban kijelentette, nem fogja többé befeketíteni a fogait, ezt nem csak a japánok, hanem mindenki rendkívül megdöbbentőnek találta. Ernest Satow arról írt, mennyire furcsa volt fehér fogú hölgyeket látni.

Az ohaguro nem csak Japánban volt népszerű. Kínában, Thaiföldön, Laoszban vagy Vietnámban számos nő és férfi feketítette a fogát különböző okokból kifolyólag – vannak, akik még mindig követik a hagyományt.

Napjainkban sokan gyakorolják az ohagurót a délkelet-ázsiai és óceáni kultúrákban, különösen az ausztronéz, ausztroázsiai és kra-dai nyelvű népek körében.

Ha valaki szeretné követni a hagyományt, az interneten számos helyen találhat leírást arról, milyen alapanyagokat kell egymással keverni, mit és hogyan kell alkalmazni, mi az eljárás lépésről lépésre. Például itt.

gésák fekete fogakkal

A KARBONOIR MEGOLDÁSA

Fogfeketítés ide vagy oda – azért reméljük, Te még mindig a ragyogó, fehér mosoly híve vagy 😉

Vannak olyan természetes módszerek, amelyek úgy teszik a fogakat több árnyalattal világosabbá, hogy még a japán nők ősi gyakorlatánál is hatékonyabbak a fogszuvasodás és az ínybetegségek kezelésében, emellett erősítik a fogínyt és kellemes leheletet biztosítanak. Verhetetlen ezen a téren a Kn fekete fogkrém és az aktív kókuszszén-por kombinációja.

Ezek most különleges csomagban, kedvezményesen érhetők el itt:

SOS csomag fogfehérítéshez

Ha mégis kacérkodsz egy kicsit a fekete fogakkal, a Karbonoir termékekkel ez az álmod is megvalósulhat.
🖤

Az aktív szénport ugyanis javasolt hosszabb ideig – akár egy éjszakán át – a fogakon hagyni a hatékonyabb és gyorsabb fogfehérítő hatás érdekében. Így átmenetileg a Te fogaid is feketék lehetnek (Persze valójában pont, hogy fehérebbek lesznek – ugye Te sem gondolod komolyan, hogy tényleg és hosszú távon fekete fogakat akarsz?).

ohaguro - fekete fogak

kihívás!

Ha felkented a Karbonoir aktív szén port (vagy fogat mosol a fekete fogkrémmel) 👉
készíts egy fotót vagy videót, ahol látszik, milyen feketék a fogaid. 🖤🦷

Tedd fel a TikTokra vagy az Instára #karbonoirsmile hashtaggel – és jelölj meg bennünket is: @karbonoir_hun

Kíváncsiak vagyunk, kinek a tiktokját vagy fotóját nézik meg a legtöbben, és ki gyűjti be a legtöbb kedvelést 😎👍

Mutasd meg, hogy
🖤 FEKETÉVEL FEHÉREBB 🤍

*A fotók forrása: Pinterest, Instagram

Vásárolj még legalább 11.000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz!
A kosarad üres

Nézd meg a webáruházunkban a teljes kínálatot